Budapest

Poptörténeti emlékpontok

Tommy Ramone szülőháza

Erdélyi Tamás 1949. január 29-én született Budapesten, zsidó családban. Fényképész szüleit szomszédok, barátok bújtatták, így úszták meg a Holokausztot, amelynek több rokonuk is áldozatul esett. A család a Bajcsy-Zsilinszky út 36–38. szám alatt lakott, a Toldi mozi fölött.

Erdélyi Tamás 1949. január 29-én született Budapesten, zsidó családban. Fényképész szüleit szomszédok, barátok bújtatták, így úszták meg a Holokausztot, amelynek több rokonuk is áldozatul esett. A család a Bajcsy-Zsilinszky út 36–38. szám alatt lakott, a Toldi mozi fölött. A filmszínház 1932-ben nyílt meg, de akkor még City mozi volt a neve, ahogy az utcát sem Bajcsy-Zsilinszkynek, hanem Vilmos Császár útnak hívták. Az ötvenes években már nem csengett jól a nyugatias név, a City moziból előbb Úttörő filmszínház lett, 1951-ben pedig Toldi.

Erdélyi hét évig élt Budapesten, a család az ’56-os forradalom után Amerikába emigrált, és New York Forest Hills negyedében telepedett le. Erdélyi már a gimiben gitározott egy garázszenekarban, érettségi után pedig egy stúdióban talált munkát. 1974-től 1978-ig a Ramones dobosa, dalszerzője és producere volt. Ő írta többek között az I Wanna Be Your Boyfriend és a Blitzkrieg Bop című számokat.

A banda a maga idejében sok lemezt nem adott el, mégis történelmet csináltak. A Ramones volt a kulcsfigurája a New York-i punk mozgalomnak, megszámolni sem lehet, hány zenekarra voltak hatással. Sosem léptek fel Magyarországon, ahogy a többi szocialista országban sem nagyon, Tommy Ramone 2008-ban, 52 év után tért vissza először szülőföldjére.

Budapestet és Toldi mozit azonban Amerikában sem felejtette el. Monte A. Melnick Ramones-könyvének előszavában így nosztalgiázott: „A Bajcsy-Zsilinszky úton laktunk a Toldi mozi fölött, és sok időt töltöttem el a moziban. Minthogy abban a házban nőttem föl, elég jól ismertem a mozi személyzetét, beleértve a mozigépészt is. Sajnos egyszer bajba is került miattam, mert beengedett a vetítőhelyiségbe. Egyfolytában könyörögtem neki, hogy bemehessek, mert imádtam nézni a hatalmas vetítőgépeket működés közben. Nem is volt semmi gond, míg az igazgató meg nem tudta ezt. Azt mondta, hogy ezek a gépek túl veszélyesek, úgyhogy gyerekeknek ide nem szabad bejönniük. Szerencsére azért a nézőtérre bemehettem ingyen, és elég sok filmet láttam így. Budapest gyönyörű város. Emlékszem a csodás éttermekre és kávéházakra, ahova a szüleimmel jártunk. Az uszodákra, a vidámparkra és a cirkuszra még ennél is élesebben emlékszem.”

Erdélyi Tamás 1956-ban egy volt a többszázezer közül, aki nyugatra emigrált. 2002-ben ő lett az első – és máig egyetlen – magyar, aki bekerült a Rock And Roll Hírességek Csarnokába. 2014 júliusában, New Yorkban hunyt el, 65 éves korában. A Ramones eredeti felállásából ő volt az utolsó.

Fotók

Megosztás: