Megjelent köteteink

Hangok és ütemek 2. - tizenkét életút zenével

Leírás

Előszó:
Mozaik apró darabja

Függetlenül attól, mit jelölünk ki kezdőpontnak, a könnyűzene múltja legfeljebb száz esztendőre tekinthet vissza. A magyar könnyűzene pedig még ennél is fiatalabb. Így a felületes szemlélő könnyen kijelentheti, hogy egyszerű dolga van a könnyűzene múltjával foglalkozóknak.

Nemcsak egykori történelemtanárként, de az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram tevékenységét immár négy éve közelről ismerőként is azt kell, hogy mondjam: a közelmúlt kutatójának sokkal nehezebb a feladata, mint a régebbi korokkal foglalkozó történészeknek. Sokan azt hihetik, a közelebbi korok emlékeit gondosan őrizzük – őrizték elődeink –, ráadásul minden szinte karnyújtásnyira elérhető, így valamennyi történet, adat pontosan a rendelkezésünkre áll. Akik azonban az elmúlt félszáz év kutatásával foglalkoznak, tudják, nem éppen így áll a helyzet. A könnyűzene és a magyar könnyűzene esetében pedig különösen nem.

Mindezért azonban senkinek se tehetünk szemrehányást. El kell fogadnunk, hogy a magyar könnyűzene múltjának megismerése egy olyan mozaik kirakásához hasonlít, amihez nemhogy a mozaikdarabokat kell előbb legyártani, de az azokhoz szükséges alap- és kötőanyagok is feltalálásra és előállításra várnak. Még 2017-ben is. Akiket tehát valóban érdekel a közelmúlt, és a magyar könnyűzene ahhoz szervesen kapcsolódó története, nem tehetnek egyebet, mint aprólékosan gyűjtenek, rendszereznek, publikálnak és megőriznek. Mert a közelmúlt akkor lesz könnyen kutatható és megismerhető, ha minél előbb értő kezek kezdik a jövőnek összeillesztgetni.

Ennek a mozaikjátéknak egy újabb apró darabja a Hangok és ütemek második kötete. Olyan forrásgyűjtemény ez a könyv, amely a magyar könnyűzene különböző területein dolgozó szemtanúk emlékeit tolmácsolja értő kérdezők segítségével. Hiszek benne, hogy miként az első kötet, úgy ez a második is hiánypótló, és sok, a magyar történelem és a könnyűzene múltja iránt érdeklődő számára nélkülözhetetlen lesz. Mindazok, akik részesei vagyunk az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának tudjuk, már a folytatás is készül.

Bajnai Zsolt
kollégiumvezető
NKA Hangfoglaló Program

  • A kötet szerzői: Csatári Bence, Frank Iván, Ignácz Ádám, Jávorszky Béla Szilárd, Rozsonits Tamás.
  • Szerkesztette: Vass Norbert
  • A megjelenés éve: 2018
Megosztás: