Debrecen

Poptörténeti emlékpontok

Pedi Klub

A debreceni Mercur beatzenekar 1963-as megalakulása után számtalan követőjük is a húrok közé csapott, és ami ennél is örvendetesebb: virágzó klubélet alakult ki a városban.

Szinte minden vállalat dicsekedhetett akkoriban kultúrteremmel, amik közül számos egy-egy zenekar törzshelye lett. Ezek közé tartotott a Nyugati utcai GÖCS - Radax klub, a Széchenyi utcai KISZÖV, az Építők Székháza a Simonffy utcában, a Piac utcai KPVDSZ és a Postás Kultúrotthon (Bethlen utca). 1966 őszétől a „Pedi”, azaz a Bethlen utcai Pedagógusok Szakszervezetének Megyei Művelődési Háza lett a legmenőbb hely a városban. Az intézmény nagyjából százötven fő befogadására alkalmas terme közel tizenöt évig szolgálta a beatet és a rockzenét.  

Az ötletgazda Kiss Lajos, a Mercur együttes dobosa volt. Elmondása szerint csak úgy brahiból tárgyalt az igazgatóval, Földvári Laci bácsival. „Teljesen magamon kívül voltam, amikor igent mondott. Azóta is hálás vagyok neki, mert most jöttem rá, hogy nekünk ő volt az első és legjobb menedzserünk. Megterveztük a színpadképet, dobogót készítettünk a doboknak. Akkor már a jónak nevezhető Laney cuccokon játszottunk és technikusunk is volt Horváth Feri személyében, aki elég különleges figura, abszurd dolgai voltak, de jól értett a technikához.”

A Mercur 1966 őszétől játszott a Pediben és feloszlásukig, 1972-ig töltötték be a házigazda szerepét a klubban. Utánuk a Lux együttes következett, ahol akkor Felkai Miklós gitározott. A Lux-tagoknak amúgy csak át kellett sétálniuk az utcán, merthogy a Pedivel átellenben, a Postás Kultúrotthonban volt a próbatermük. Mivel progresszív zenét játszottak, sokáig csodálkoztak is, hogy miért tűrik meg Őket a Postásban. Győrfi Imre bácsi, a gondnok árulta el a titkot.

„Nézzétek fiúk – mondta a zenekar tagjainak – a patkányirtás évente többe került, mint amennyi gázsit fizetnem kell nektek. Mióta itt zenéltek, nincsenek patkányok.” A patkányok nyilván nehezen bírták a frekvenciát, amit egy rockzenekar használ... 

A Lux távozását követően a Pedi lett az otthona egy darabig a szintén nagynevű Astor zenekarnak, de a hetvenes évek közepén koncertezett itt a Color is. Az utolsó években pedig a Centrál és Ex együttesek voltak a házigazdák.

A Pedi 1980-ig működött beatközpontként. A legutolsó, alkalmi koncertet 1992-ben a Nagorny Karabach nevű német punkzenekar adta az épületben, akik a Tankcsapda meghívására érkeztek a városba. Debreceni zenészek egy csoportja évek óta próbálkozik a Pedi felélesztésével, sajnos nem sok sikerrel. Jelzésértékű, hogy a színpadot már jó ideje befalazták.

Fotók

Megosztás: