Pécs

Poptörténeti emlékpontok

Pécsi Szabadtéri Színpad

A Káptalan utca 4. szám alatti, 1730-ból származó későbarokk stílusú kanonoki lakóház díszkertjében épült fel a Szabadtéri Színpad, amelyet 1953. augusztus 19-én, a városi szimfonikusok hangversenyével avatták fel.

Kezdetben a bányavállalatok fúvószenekarai, helyi kórusok, koncertegyüttesek, opera- és operett-társulatok léptek fel a 2800 fő befogadására alkalmas helyszínen, de a krónikák szerint a Pécsi Big Band 1958-ban már modern, dzsesszes hangszerelésű műsort adott. Az első sztárcsapat, az angol Chris Barber Jazz Band 1962-ben koncertezett itt. Műsoruk annyira magával ragadta a közönséget, hogy harsány tetszésnyilvánításuk a kemény fapadokra bérelhető ülőpárnák színpadra hajigálásává fajult.

1966-tól érkeztek az új műfaj képviselői: kétezres tömeg előtt lépett fel a londoni Checkmates beatzenekar és a New York-i Jo Baker, majd a lengyel Kék-Fekete (Nibiesko-Czarny) együttes – tagjai között Ceslaw Niemennel. A következő évben az olasz tánczene reprezentánsai, a Római Ördögök nevű formáció vonzott telt házat. A londoni Nashville Teens 1967. május 25-i koncertjén helyéről felugrálva tombolt a közönség, röpködtek a párnák, néhány túlságosan felhevült fiatalt a szervek hűtöttek le… 1968-ban, majd 1970-ben újra felléptek az angolok, de már csak a két énekes, Ray Phillips és Arthur Sharp maradt az eredeti csapatból. (A nosztalgiahullámot meglovagolva, 1984-ben Ray Phillips & The Nashville Teens megint itt koncertezett a Scampolóval és Zalatnay Saroltával.)

1969-ben újabb angol zenekarok érkeztek: az Unit 4 Plus 2 és a Flowerpot Man. 1970-ben a Flying Machine, 1971-ben a Fairport Convention a Tolcsvayék és a Trióval közösen. A következő évben a Hammond-orgona varázslója, az amerikai Rhoda Scott nyűgözte le a pécsieket. És már korábban is jött az Illés, Omega, Metro, az LGT, Skorpió és a Generál is, illetve Koncz Zsuzsa, Kovács Kati és a többiek. A hetvenes évek első időszakát követően, megfelelő üzemeltetői háttér híján bezárták a Szabadtérit.

1978-ban, a Pécsi Nyári Színház központjaként, mint Szabadtéri Táncszín nyitották újra. A balett, néptánc, musical és operett mellett alkalmanként pop és rock is szerepelt a kínálatban. A Rockszínház társulata a Generál együttes kíséretében 1981-ben itt játszotta a Sztárcsinálók című rockoperát, két évre rá pedig a Farkasok-Üvöltés rock-fantáziát. Az EAST együttes, amellett hogy 1983-ban koncertet adott, 1985-ben a Pécsi Balett Eck Imre koreografálta és rendezte Odüsszeusz című táncjátékát is kísérte itt. Az igényes programok mellett az ORI hozott habkönnyű műsorokat is, az 1983-as, Halló, itt Balaton! című vidám, zenés nosztalgiaestet például, Sárosi Katalin, Zsoldos Imre, Harangozó Teri, Aradszky László, valamint az Expressz együttes közreműködésével…

A Hungária 1982-ben Vízparti twist-partit tartott, pár héttel később a Bizottság következett. 1983-ban itt rendezték az I. Baranya megyei Dzsessztábor gáláját, többek között a pécsi Royal Dixieland és a Komlói Spirituálé szereplésével. 1984-ben a Hobo Blues Band is fellépett, 1986-ban pedig Rock majálist rendeztek a pécsi SK, illetve az EDDA, a Bikini és a Tátrai–Török Tandem fellépésével. A kilencvenes évek első felében, a pécsi kulturális intézmények átszervezése nyomán nem jutott elegendő forrás az egyre kritikusabb állapotú hely felújítására, üzemeltetésére, így újra bezárt a Szabadtéri.

1995-től többször is hiába próbálták vállalkozók bevonásával újjáéleszteni a helyet, Kispál és a Borz-koncerten kívül nem sok valósult meg az elképzelésekből. Az eredménytelen kísérletek után az önkormányzat a Pécsi Horvát Színházra bízta a működtetést. 2004-ben nyitott a felújított Szabadtéri Színpad a Pécsi Szabadtéri Játékok keretei között, a koncepció balett, egyéb tánc, prózai és zenés színházi darabokra épült, kiegészítve az évek során egyre szűkülő könnyűzenei kínálattal. 2006–2007-ben itt rendezték a Nemzetközi Summertime Blues & Jazz Fesztiválokat, de jött a Karthago, a KFT, a Homonyik–Varga–Vikidál hármas is, illetve a Molnár Dixieland Jewell Brown énekesnővel. 2012-től a működtető visszatért a Pécsi Nyári Színház elnevezéshez. 2015 zenés produkciói közül a Mohácsi János rendezte HAIR újrafordított változata emelkedett ki a kínálatból.

Fotók

Megosztás: