Szolnok

Poptörténeti emlékpontok

Móricz Zsigmond Művelődési Ház, Komarov-terem

Az egykori Móricz Zsigmond Művelődési Ház, később Komarov-terem a szolnoki könnyűzenei élet meghatározó helyszíne volt az 1960-as évektől közel három évtizeden keresztül. 

A Móricz Zsigmond Művelődési Ház átnevezése Komarov-teremre bizonyára 1967. április 24-e után történt (Vlagyimir Mihajlovics Komarov halála után). Egy 1969-es Néplap-cikkben található az első említés, mint a leégett Centrum áruház egyes osztályainak lehetséges átmeneti helyszíne.

1974. május 1-jén megnyílik az Ifjúsági Park, amelynek ifjúsági ház funkcióval a háttérintézménye lesz a ház, a Ságvári Endre Megyei Művelődési Központ égisze alatt. Ebben a funkciójában 1978. nyarának végéig „üzemel”. 1975-től bő két éven át Molnár Tamás, a formálódó Inconnu Group művészcsoport egyik alapítója az igazgatója (a helyet az Art-Pool adatbázis is nyilvántartja, mint az egyik vidéki avantgarde-művészeti helyszínt, 1976-ban.)

Ifjúsági házként a Komarov-terem rendszeresen próbatermeket biztosít szolnoki zenekaroknak: az Intergrálnak, a POP együttesnek és a POP Consort együttesnek. Itt alakul meg 1973-ban a város első dzsesszklubja. Programjai keretében olyan helyi legendák lépnek rendszeresen a színpadra, mint a POP, az Integrál, a CÉ-CÓ és a Fantom, valamint országos hírű progressziv formációk: a Mini, a Syrius, a Kis Rákfogó és Kovács Gyula, legendás dzsesszdobos együttesei (e zenekarok zöme a dzsesszklubnak köszönhetően lép fel itt).

Fotók

Megosztás: