Budapest

Poptörténeti emlékpontok

Kistext (Kispesti Textilgyár Klubja)

Kispest és Pestszentlőrinc határán terült el a Kispesti Textilgyár hatalmas komplexuma, amely gyakorlatilag egy egész kis várost rejtett magában. Az 1907-ben Popper Károly alapította intézményben Ágoston Manó kezdte az első munkásjóléti intézkedéseket, amelyeket gróf Teleki János folytatott.

A csecsemőgondozástól kezdve a felnőttek szórakoztatásáig mindenre igyekeztek figyelni. A Szabadidő Mozgalom keretében futball-, kézilabda és biliárdkör is működött. De itt volt a Kistext Kultúrház is, egy tetemes mennyiségű kötetet tartalmazó könyvtárral, sőt, saját irodalmi körrel is, mely Tilinkó néven egy munkásköltők verseiből készült válogatást is kiadott. De működött itt zene- és énekkar, műkedvelő társulat, festő és grafikai csoport is. A gyárban 1942-ben mintegy háromezer-kétszáz ember dolgozott, többségük nő, így főleg az ő igényeiket igyekeztek kielégíteni.

A világháború azonban befagyasztotta az intézmény működését. A világégést követően újraindult a gyár, de egyben meg is változott az arculat. Erről nagyon jól tudósít a Kistext híradó: a Kispesti Textilgyár Pártbizottságának lapja ([1946]–1956), majd a Kistext újság: a Kispesti Textilgyár dolgozóinak lapja, a gyár saját folyóirata, mely 1957-től 1964-ig működött. Főként a komplexumon belüli életről szóltak a hírek: a termelési versenyről, kiválóságokról (képekkel megspékelve), de humor- és könyvajánló rovat is volt a lapban. A szocializmus időszaka alatt a szakszervezetisek igyekeztek fellendíteni az ifjúsági életet. Rendszeresen olvashatunk a Kistextben a kultúrcsoport törekvéseiről. Közéjük tartozott az is, hogy legyen kapható a klubban sör, hiszen úgy igazi a szórakozás, persze, csak szolid keretek között. Zenés filmvetítéseket rendeztek, volt itt zenebarátok klubja, de persze politikai okítás is, a Társadalom időszerű kérdései-sorozat keretében. A különböző szórakoztató rendezvényekre hatalmas volt az érdeklődés, egy-egy bál esetében a gyár háromszázötven fős nagyterme zsúfolásig megtelt, sőt, még a lépcsőkön is álltak az emberek.

A hetvenes-nyolcvanas években a nyitás szellemében sikerült meghívni fellépőnek egy-két népszerűbb zenekart is, habár ki kell emelnünk, hogy a Kistext nem a koncertjeiről, sokkal inkább báljairól volt híres. Persze akadtak azért koncertek is. A gyár sportpályáján, illetve a klubjában kaptak helyet. Játszott itt a Piramis, a Beatrice és a Prognózis is. Jellemző volt ekkoriban, hogy a peremkerületekbe nehezebb volt elcsábítani a nagy öregeket, a fiatalabb, főként a csöves kultúrához kapcsolódó zenekarok azonban szívesen jöttek.

A Kistext gyára 2003-ban azonban végleg becsukta kapuit.

Fotók (Wikipedia, XX.szazad.hu)

Megosztás: