Budapest

Poptörténeti emlékpontok

Kertészeti Egyetem Klubja

A Kertészeti Egyetem Klubja – közismertebb nevén KEK – 1971-ben indult, a Tolcsvay és a Trió volt az első fellépő. A klub szép lassan kinőtte az emeleti kisebb helyiséget és a koncertek átköltöztek a kétezer férőhelyes nagyterembe. A KEK az egyetemistákhoz igazodva minden évben szeptember közepétől május közepéig üzemelt, és nem volt igazán kialakult profilja. Mindenféle műfaj helyet kapott itt a dzsessztől a rockon át a countryig, még görkorcsolyás diszkót is rendeztek.

A klub leginkább a szombat estékből élt, ekkor voltak a nagykoncertek, hét közben irodalmi műsorok, kiállítások, előadássorozatok, dzsessz-bemutatók szerepeltek a programban. A KEK legismertebb szervezője Turbók János volt. Az egyik legnépszerűbb egyetemi klubnak számított, a zenekaroknak érdem volt itt fellépni, egy teltházas KEK-koncert az elismertég biztos fokmérője volt. Játszott a Villányi úton a Fongráftól Pege Aladárig, a Napoleon Boulevardtól a Locomotiv GT-ig mindenki, aki számított. Tartott itt lemezbemutatót a Skorpió és vett át platinalemezt az Edda. Volt, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvényeinek is a KEK adott helyet. A KFT is gyakori vendég volt – Bornai Tibor bele is szőtt a Lőj az Ördögre című regényébe egy KEK-es KFT-koncertet. A nyolcvanas években évente 4500 tagsági igazolványt adott ki a klub (a korabeli szokásoknak megfelelően csak fiúknak volt kötelező a klubtagsági), de tízezerre is igény lett volna.

A KEK adott helyszínt minden évben a Pop-Meccs gálának, és többször az év klubja címet is elnyerte, a televízió pedig innen sugározta a Roxinpad című könnyűzenei sorozatot. A rendszerváltás környékén már csökkent a klub népszerűsége, kezdett elmaradni a közönség, fél- és negyed házakkal mentek a bulik, a szervezők között is kiéleződtek a személyi ellentétek. 1991 májusában egy Bonanza Banzai-koncertre újra megtelt a KEK, utoljára. A  túlzsúfolt terem padlózata és a büfé plafonja alig bírta a nyomást, balesetveszély miatt a rendezők leállították a bulit. A másnapi programot is törölték. A KEK többé már soha nem nyitott ki.

Fotók

Megosztás: