Budapest

Poptörténeti emlékpontok

Fővárosi Művelődési Ház

A Pamuttextilművek művelődési háza Dávid Károly, a Népstadiont és a Ferihegyi terminált is jegyző építész tervei alapján épült 1951-ben. Hívták Dallos Ida Kultúrháznak és Szakszervezetek Kultúrotthonának is, 1961-ben aztán több hasonló intézményt összevontak, ekkor született a Fővárosi Művelődési Ház elnevezés.

A Pamuttextilművek művelődési háza Dávid Károly, a Népstadiont és a Ferihegyi terminált is jegyző építész tervei alapján épült 1951-ben. Hívták Dallos Ida Kultúrháznak és Szakszervezetek Kultúrotthonának is, 1961-ben aztán több hasonló intézményt összevontak, ekkor született a Fővárosi Művelődési Ház elnevezés. Működött az FMH-ban Gyűjtők Klubja, Folklór Centrum és Újítók Klubja, és rengeteg zenekar is koncertezett itt. Innen indult a Ki Mit Tud-döntős Kék Csillag, készített itt felvételt a Syrius és az After Crying is. Tulajdonképpen elmondhatjuk, hogy bármi történt a magyar rockzenében a rendszerváltásig, ahhoz az FMH-nak valamilyen formában köze volt.

Keresztes Tibor Cintula és B. Tóth László lemezlovasok vezetésével, 1965-ben itt jött létre a Magnós Klub, amelynek tagjai nyugati lemezújdonságokat rögzíthettek, szalagokat, lemezeket cserélhettek egymással és még diaporáma vetítéseket is rendeztek számukra. 1968 szeptemberében indult az Illés Klub, amely nem csak a zenélésről szólt, programjában beszélgetések, vitaestek, filmvetítések, kiállítások és színházi előadások is szerepeltek. Az éves tagsági díj 25 forint volt, Illésék „kedvezményes 2800 forintos tiszteletdíj ellenében” csinálták a programot. A fénykorában 6000 taggal büszkélkedő klub – Fonográf címmel még újságot is kiadtak – és 1973-ig, az együttes feloszlásáig működött.

Az 1974-ben induló Muzsikás Klub a táncház mozgalom és Sebestyén Márta karrierjének kezdetét is jelentette. A következő évben az FMH-ban adta első komoly, önálló koncertjét a Piramis. Az FHM adott otthont a nyolcvanas évek elején-közepén a Start, majd a Zebrabeat Kluboknak, ahol olyan fiatal, új hullámos zenekarok mutatkoztak be, mint a Hangár, a Ninive, a Solaris, a Ciklámen vagy a Cég. 1988 áprilisában pedig itt történt az első nagyobb sajtóvisszhangot kiváltó skinhead balhé, amikor Dudás, az Oi-Kor frontembere kirúgta a Népszava fotósának kezéből a kamerát egy holland zenekar koncertjén.

Az FMH épülete a kétezres években már nagyon leromlott, a legendás művelődési ház 2012 szeptemberében egy új, kisebb helyre költözött a Fehérvári úton, a Muzsikás együttes gyermektáncháza, a Hobby Klub, a Magnós Klub, a Bélyeggyűjtők Klubja és az FMH Illés Klubja azonban napjainkban is működik.

Fotók (Gittinger Tibor)

Megosztás: