Budapest

Poptörténeti emlékpontok

E-Klub

Az E-Klub a Műszaki Egyetem klubja volt, akárcsak a Bercsényi, vagy a Vár. 1968-ban nyílt meg az egyetem E épületének aulájában és 1990-ig üzemelt eredeti helyén. A hatvanas években pezsgő klubélet folyt itt, egyike volt a legismertebb, bulizásra, ismerkedésre egyaránt alkalmas helyeknek. Szombat esténként a soulzenét játszó Atlasz együttes volt a házigazda. Később a Kinizsi utcai egyetemi klubból idekerült az Omega, ők a vasárnapokat kapták meg, míg a bárban a Sakál Vokál zenélt. A külföldre szerződő Atlasz helyett aztán a Bergendy lett a rezidens, az Omegát pedig a Generál váltotta 1973-ban, de nem csak róluk szólt a hely. Játszott itt többek között az Illés, a Mini, a Benkó Dixieland Band, a Bajtala és az LGT is.

Kezdetben a rendezők is főleg egyetemi hallgatók közül kerültek ki, akik azért nem mindig álltak a helyzet magaslatán: a legenda szerint egyszer nem engedték be civilben, lódenkabátja miatt azt az Orszáczky Jackie-t, aki a Syriussal teltházas koncerteket csinált a klubban. De nem csak a koncertek vonzották az érdeklődőket, tartottak az E-Klubban dokumentumfilm-vetítéseket és előadássorozatokat is, időnként politikailag/ideológiailag kényes témákról.

A hetvenes évek közepétől nem volt már annyira fontos, divatos hely az E-Klub, de azért ekkoriban is voltak itt jobb bulik. A Solaris-, KFT-, V’Moto Rock-, Skorpió-, Gemini- és Prognózis-koncertek mellett egy Beatrice-Bizottság-VHK közös minifesztivál is elfért. 1979 novemberében pedig itt lépett fel először énekessel az addig csak instrumentális zenét játszó East. A kezdeti időkben a klub nyaranta bezárt, a hetvenes évek végétől azonban ez is megváltozott, és a diszkó is egyre nagyobb szerepet kapott a programok között.

1990-ben rektori intézkedés alapján a klub átköltözött a Népligetbe, az egykori Jurta Színház épületébe. Ekkor már a rock és a metál volt a fő irányvonal, az új hely alkalmas volt nagyobb, komolyabb koncertek megrendezésére, olyan nyugati bandákat tudott fogadni, mint a GBH, a New Model Army, az Iron Maiden, a Hammerfall, Kip Winger, az Opeth, az Anathema, a Psychotic Waltz, vagy a Savatage.

A kilencvenes évek végén újabb stílusváltás következett, az E-Klubból diszkó lett, Diesel Club néven, bár időnként akadtak rock-koncertek is, mint Brendan Perry fellépése 2010-ben. Jelenleg épp Liget Club & Bar név alatt folytatódik a történet.


Fotók (Környei Attila)

Megosztás: