Miskolc

Poptörténeti emlékpontok

Diósgyőri Vasas Művelődési Központ

A Diósgyőri Vasas Művelődési Központot 1977. december 30-án Lázár György, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa elnökének jelenlétében adták át, ami jól példázza, milyen jelentőséggel bírt akkoriban az intézmény, aminek a fenntartói a két miskolci nagyvállalat, a Lenin Kohászati Művek (LKM), a Diósgyőri Gépgyár (DIGÉP), valamint a Miskolc Város Tanácsa voltak.

Mindezek ellenére a megnyitót követően a tűzoltóság bezáratta az intézményt, és kötelezte az üzemeltetőt, hogy az éghető burkolatokat cseréljék ki, amelyek eltértek az eredeti tervekben szereplő anyagoktól. Így a ház a nyitás után jó darabig nem működött, pedig a 110 millió forintos költségvetésből épített intézmény az ország talán legmodernebb színpad és hangtechnikájával rendelkezett akkoriban. Színpadját hat részben, hidraulika segítségével mozgatni is lehetett, így akár zenekari árkot is ki lehetett alakítani.

A nagyterem akusztikáját sokan dicsérték. Az ott található „hangtörő falakat” és burkolatokat Káli Sándor, Miskolc későbbi polgármester tervezte. A terem „hangminőségét” mutatja, hogy szimfonikus zenekarok is készítettek benne lemezfelvételeket. Ez nem csoda, hiszen a kivitelezőknek arra is volt gondjuk, hogy a nézőtér és színpad neoncsöves világító armatúráinak a fojtótrafóit „kivezetékelték” a nézőtéren kívülre, a zsinórpadlásra, hogy még egy pici trafózúgást se lehessen odabent hallani.

A Diósgyőri Vasas Művelődési Központ – vagy, ahogy röviden a helyiek emlegették: a Vasas – a rendszerváltás előtt a kor elvárásaihoz igazodva teret adott tánc- és esztrád műsoroknak, tudományos és ismeretterjesztő, valamint politikai előadásoknak, galériájában rendszeresek voltak a kiállítások, de moziterem is működött benne.

A Vasasban a miskolci feltörekvő zenekarok is sora kapott lehetőséget a fellépésre: Swetter, BMW, Excelsior, Kijárat, Rotor, Reflex, Bíborszél, Index, Kabinet Rt. stb.

Ugyanakkor rendszeresen koncerteztek a házban országosan ismert formációk és előadók is mint például: Demjén Ferenc, Kentaur, Pokolgép, HBB, Beatrice, Metal Lady, Bikini, P. Box, Kovács Kati, Apostol, Neoton, Korál, Dinamit, Karthago, Első Emelet, R-Go, Zorán, Koncz Zsuzsa, Zalatnay Sarolta, Szűcs Judit, Zoltán Erika, Karda Beáta, Korda-Balázs házaspár vagy éppen a Step együttes.

A nyolcvanas évek közepén az új felállású EDDA állította be itt az első nézőcsúcsot. A koncertjükre 1800 jegyet adtak el úgy, hogy a székeket erre az alkalomra kivették a nézőtérről.

A 80-as évek végétől nemzetközi előadók is adtak koncerteket a Vasasban, mint például Chris Norman és a svájci Krokus, a német Stormwich, Bonfire, Morgoth, az amerikai Demolition Hammer, Obituary zenekar.

A hely kulturális tevékenysége a 2000-es évek elejére lassan megszűnt, helyiségeit bérbe adták. Az épületet 2018-ban erősen leromlott, elhanyagolt állapotban vásárolta meg a jelenleg üzemeltető vállalat, és nagy odafigyeléssel kezdték meg a felújítást és átalakítást. Igyekeztek a legkisebb rombolás mellett megőrizni a múlt emlékeit. Így megmaradtak a mozigépek, a színházi reflektorok és a mozivászon is a mai napig leengedhető.

Az épület érdekessége az a 2023 őszén átadott, több mint 3300 fotóból álló emlékfal, amellyel a ház múltjának állít emléket a jelenlegi tulajdonos és üzemeltető Kocsák Gábor.

A Diósgyőri Vasas Művelődési Központ 2023. december 4-én Poptörténeti Pont megjelölést kapott.


Fotók

Megosztás: