Budapest

Poptörténeti emlékpontok

Asztalos János Ifjúsági Park

A Budapest VIII. kerületében, az Orczy bárók által kialakított 18-19. századi elegáns angolparkból – ahol 1815-ben még I. Ferenc császár, I. Sándor orosz cár és III. Frigyes Vilmos porosz király tett sétát – előbb katonai gyakorlópálya lett, majd a második világháború után többek közt a Kossuth Lajos Katonai Akadémia, egy cipőgyár, BKV-buszgarázs, a kilencvenes években leégett Alfa mozi és az Úttörőszövetség költözött ide.

A mai Orczy-kert 1990-ig az Asztalos János Ifjúsági Park nevet viselte, és igazi multifunkciós szabadidőközpontként működött. 1962-től sportpályák lepték el az 1956-ban meglincselt ezredesről elnevezett parkot. Tornacsarnok, focipálya, salakos futópálya, kézi-, kosár- és röplabdapálya, fedett tanuszoda, nyitott strandmedence, gyermek KRESZ-pálya és még egy csónakázótó is helyet kapott benne. Az úttörők jelenléte miatt a sokoldalú park nyári táborok helyszíne lett, emellett pedig egy nagy szabadtéri színpadot is kialakítottak benne.

A park zenei életének (és a könnyűzene magyarországi történetének) egyik legfontosabb mérföldköve volt, amikor itt tartották meg az I. Nemzetközi Country Találkozót. A magyar country-kultusz csúcsán, 1981. augusztus 29-én egyetlen délután-este alatt nemcsak magyar, hanem csehszlovák (Jiří Brabec), lengyel (Maryla Rodowicz), NDK-s (Peter und Paul) de még kanadai (The White River Bluegrass Band) és amerikai (George Hamilton IV) fellépők is felvonultak. A KISZ KB Kulturális Osztálya és az Express Ifjúsági és Diák Utazási Iroda közös rendezvénye igazi népünnepély volt, hiszen a koncertek mellett gyerekprogramokat, sportbemutatókat is tartottak, illetve lemezvásár kényeztette a rajongókat.

A magyar zenekarok közül koncertet adott a Spirit,, az Interfolk, a Kormorán, a 100 Folk Celsius, a Bojtorján, Várkonyi Eszter és a Bluegrass Pilgrims Band, valamint Fonográf. Érdekesség, hogy a Tolcsvay-trió meghirdetett koncertje elmaradt, a Fonográf pedig hiányos létszámban lépett fel. Az este legnagyobb sztárját, a „country utazó nagykövetét”, George Hamilton IV-t a Bojtorján tagjai kísérték. A koncertmaratonra harmincezer ember volt kíváncsi. A következő év sikertelenebb, a Budapest Sportcsarnok és a Népstadion között területen megrendezett eseményét követően 1983-ban újra az Asztalos János Ifjúsági Parkban rendezték meg a country-fesztivált.

1996-ban részben itt forgatták a hatvanas évek tánczenekultuszát kifigurázó Csinibabát – a lassanként lepusztuló park ekkor még olyan állapotban volt, hogy könnyen rekonstruálhatták a harminc évvel korábbi állapotokat. A parkot az utóbbi években rehabilitálták, 2018 tavaszán adták át a megújult közteret. A játszóterek és sétautak mellett azonban színpad nem kapott helyet benne, így hasonlóan nagyszabású zenei rendezvényeknek várhatóan már nem adhat otthont az egykori Asztalos János Ifjúsági Park.

Fotók

Megosztás: