Miskolc

Poptörténeti emlékpontok

Ady Endre Művelődési Ház

Az 1964. október 4-én átadott új épület regnálása előtt már ezen a néven – elődként- működött egy helyszín, a Diósgyőri vár utcájában. A városrészben felépített új művelődési ház még a helyi lakótelep megszületése előtt pár évvel jött létre. Abban az időszakban Diósgyőr és Miskolc még a lakosok felfogásában külön élt, annak ellenére, hogy előbbit 1945-ben csatolták a városhoz.

Az akkori népművelők visszaemlékezése szerint ők még a „falusi népművelést” gyakorolták, a kezdeti időszakban. Házról házra kellett járni, invitálni a rendezvényekre a családokat. Már a kezdetektől nagyon változatos programot kínáltak a városrész népének, Honthy Hannától kezdve, Hofi Gézán, Komlós Jánoson át Bárdy Györgyig sok népszerű művész fordult meg itt. Gazdag kulturális élet folyt az intézményben, voltak irodalmi, szórakoztató- és zenei programok is szép számmal, gyakorlatilag megfordult itt mindenki, aki a hatvanas, hetvenes évek könnyűzenéjében számottevő név volt.

A nyolcvanas évek legelején jött létre a Városi Művelődési Központ, a városrészek művelődési intézményeit, így az Adyt is integrálták ehhez, és elindult egy épületfelújítás is. Ez bővítéssel is járt, az addig az emeleten működő könyvtárat elköltöztették, így több hely maradt a tényleges művelődési ház működéséhez, fönt irodákat és egy galériarészt is kialakítottak a kiállításokhoz. Rendszeresek voltak képzőművészeti és a fotókiállítások is, ezekből nem egy poprock-zenei témájú.

Eleinte az Adyhoz közel eső Diósgyőri vár lehetőségeit nem engedték kihasználni programok tekintetében, de idővel a várudvar rendezvényhelyszín lett, többek között itt zajlott a Diósgyőri Dixieland Fesztivál, mely a nyolcvanas évekig nyúlik vissza, valamint a Kaláka Nemzetközi Folkfesztivál is ide eredeztethető, 1980-tól 2011-ig, a vár felújításának kezdetéig rendezték meg itt ezt az eseményt. Ezenkívül az Ady szervezői később több programot helyeztek ki ide, rendszeresen voltak zenei események, egy időszakban Demjén Ferenc, az Edda és a P. Mobil is adott itt évente koncertet, de a Borsodi Fonó és a Bükki Vadas-Boros Napok is zenei fellépőkkel futottak.

Miskolc legnépszerűbb exportcikke, az Edda bakancsos korszakának lezárására az Adyban készült. Az 1983-as, decemberi, sportcsarnokos búcsúbulijukra a zenészek a művelődési ház színpadán próbáltak. Az intézményben rendszeresen szerveztek zenei tehetségkutatókat, de sok miskolci illetőségű csapat koptatta itt a színpad deszkáit, így például a Swetter, a Marilyn és a Kabinet RT., és a kilencvenes évek elején öt éven keresztül sikerrel futott a Metal Karácsony nevű rendezvény is, ahol helyi bandák voltak a fellépők, ezek között a Rotor jelenléte volt állandónak mondható.

1993 januárjától 1998-ig a Gárdonyi Művelődési Ház felújítása miatt az Ady befogadta az underground kultúra képviselőit is. Az előtérben, Gárdonyi klub néven heti, kétheti rendszerességgel működött a rendezvény. Itt készült az Üveges Csirkeszemek videoklipje, a házi zenekar pedig a szintén miskolci Ápolók volt. Waszlavik „Gazember” László, ef Zámbó István és a PG Csoport is rendszeresen játszottak itt, de természetesen a miskolci avantgárd bandák törzshelye is az Ady volt a Vian klub mellett. Összművészeti esteket szervezett itt három-négy havonta az Artalom Művészeti Egyesület, ezen alkalmakkor performanszok, filmvetítések, kiállítások és koncertek is voltak. Az intézmény vezetése nyitott volt minden különös és furcsa kezdeményezésre: ilyen esemény volt, a kilencvenes évek elején, egy vasárnap reggel héttől délig tartó miskolci punkfesztivál, ahol háromszázötven fiatal néző szórakozott.

Hosszasan lehetne sorolni – az eddigieken felül is –, hogy kik fordultak meg még a színpadon, korszakok, zenei áramlatok jöttek-mentek, az Ady szinte mindenkinek helyet biztosított. Kiegészítésként még néhány név: az East, a HBB, a Beatrice, a Bikini, az Európa Kiadó, a Slamovits-féle No zenekar, a Lord, a KFT, a Sing-Sing, az R-GO, a Kispál és a Borz és a Pál Utcai Fiúk is játszott itt. 
De világsztárok is megfordultak az épület falai között. Joe Zawinul (Weather Report), az osztrák származású billentyűs 1999 novemberében érkezett az Adyba, Syndicate nevű amerikai formációjával, melyben egy másik világklasszis, Victor Bailey basszusgitározott. És majdnem volt egy Motörhead-koncert is a házban! 1991 decemberére tervezték ezt az eseményt, az ügy komolyságát igazolja, hogy már a plakátok is elkészültek. Több városi legenda kering erről a történetről, de a koncert végül nem lett megtartva.

Egy későbbi időszakban ugyan, de szintén egy nemzetközi zenei múlttal rendelkező gitáros, Steve Hackett (ex-Genesis) is az Ady színpadán kötött ki, két alkalommal is. A Djabe vendégeként járt itt 2017-ben és 2019-ben. Az első alkalommal vendég volt még, a szintén világhírű Mezzoforte dobosa, Gulli Briem is.

A Kalapács-féle Omen zenekar debütálása is itt történt 1990-ben. A máig nézőcsúcsot tartó Tankcsapda-koncerten pedig ezeregyszáz ember tolongott 1997 októberében. A ma ötszázötven főre hitelesített házban konkrétan szauna volt és elképesztő tülekedés, akkoriban nem vették még ilyen szigorúam a nézőszám limitálását.

A Hangfoglaló Klubtámogatói Program nyertes pályázatainak köszönhetően, 2017-től harmadik évadával fut itt koncertsorozat, melynek keretében fellépett már többek közt a Dinamit, a Random Trip, a Zagar, a VHK, a Pokolgép, Deák Bill, Hobo, a Kormorán és a Sex Action is.

Fotók

A Titanic a ház zenekara volt, gyakran kísértek szólistákat (1974)
Steve Hackett (Genesis) két alkalommal is fellépett a Djabe társaságában (2017, 2019)
Szekeres Tamás az Omen zenekar első miskolci koncertjén (1991)
Szörényi Levente 2017-ben benézett az Adyba, egy Dinamit-koncertre. Fotós: Mocsári László
Az Ady Művelődési Ház első épülete
Az elmaradt Motörhead-koncert plakátja
A Joe Zawinul-koncert plakátja
Sex Action-koncert az Adyban (1993). Fotós: Mocsári László
Tankcsapda-koncert az Adyban. Fotós: Mocsári László
Sziámi-koncert az Adyban. Fotós: Mocsári László
Pokolgép-koncert az Adyban. Fotós: Mocsári László
Sziámi-koncert az Adyban. Fotós: Mocsári László
Pokolgép-koncert az Adyban. Fotós: Mocsári László
No-koncert az Adyban. Fotós: Mocsári László
Lovasi András, a Kispál és a Borz énekese. Fotós: Mocsári László
Kispál András zenél. Fotós: Mocsári László
Pokolgép-koncert az Adyban. Fotós: Mocsári László
Exotic-koncert az Adyban. Fotós: Mocsári László
Európa Kiadó-koncert az Adyban. Fotós: Mocsári László
No-koncert az Adyban. Fotós: Mocsári László
Megosztás: