Megjelent köteteink

Keletről jön a legújabb rockszenzáció!

Leírás

„Keletről jön a legújabb rockszenzáció!” – írta Roy Carr a nemzetközileg is elismert brit szaklap, a New Musical Express hasábjain 1971-ben.

Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának 2018. évi szakmai konferenciája ezt az idézetet választotta kulcsmondatául, mivel a tanácskozás a magyar könnyűzene külföldi – keleti és nyugati – jelenlétét vizsgálta a Kádár-korszakban. A felvetés hálás volt abból a szempontból, hogy a rengeteg mítosz született a „Mi lett volna, ha…?” kezdetű kérdéseket tovább gondolva. Azonban, ha tekintetünket a mítoszokon túlra, a konkrét adatokra és tényekre vetjük, akkor láthatjuk, hogy a téma bizonyos aspektusairól – például a magyar lemezkiadás külföldi vonatkozásairól – alig hozzáférhető bármilyen információ. A konferencia célja tehát a hazai könnyűzene kádár-kori külföldi jelenlétének kritikai átgondolása volt: a mítoszok megbolygatása, a kevésbé feldolgozott témák terén pedig a hiánypótlás szándéka. Nem utolsó sorban pedig, hogy tovább inspirálja a magyar könnyűzene történetének kutatását, az eredmények bemutatását és a nélkülözhetetlen szakmai párbeszédet.

Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram legújabb kötete a „Keletről jön a legújabb rockszenzáció!” című konferencián elhangzott előadások leírt, szerkesztett változatait közli.

  • A kötet szerzői: Bajnai Zsolt, Csatári Bence, Császár Zoltán, Dragojlovics Péter, Fernbach Erika, K. Horváth Zsolt, Kovács László, Jávorszky Béla Szilárd, Réz György, Rozsonits Tamás, Wagner Sára
  • Szerkesztette: Murzsa Tímea
  • A megjelenés éve: 2018
Megosztás: