Megjelent köteteink

Hangok és ütemek 4. - tíz életút zenével

Leírás

Az ebben a kötetben olvasható életútinterjúk duplán látleletek. Egyrészt, mert megidézik a kort, a környezetet és a könnyűzenei életet, amire a megszólalók visszaemlékeznek. Másrészt megvilágítják kicsit a mostani időszakot is, hiszen az objektivitásra törekvő kérdezők révén az interjúk főszereplői a ma szemüvegén, a megidézett események óta történt változások ismeretében beszélik el a hazai zenei élet egy-egy szeletét. És ez így van rendjén. Sőt, azt is mondhatnám, ezzel tartozunk a jövőnek.

A magyar könnyűzene múltjának feltárásával kapcsolatos tartozást több mint fél évtizede próbálja törleszteni az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program – 2017-ig Cseh Tamás Program – Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja. Ez az első olyan időszak a magyar könnyűzene történetében, amikor kiszámítható források álltak rendelkezésre ahhoz, hogy e fiatal, ám talán a legtöbbekhez elérő művészeti ág múltjának a kutatása és feldolgozása szervezett keretek között történhessen. Az elvégzett munkát leginkább a jövő könnyűzenével foglalkozó kutatói fogják tudni megítélni és értékelni, hiszen az ő kezük alá dolgozunk. Mi legfeljebb tényeket sorolhatunk. Például azt, hogy az eddig elkészült közel száz oral history interjúból immár negyedik alkalommal áll össze kötet.

Szándékaink szerint ezek a dupla látleletek az interjúalanyok kortársai számára érdekes beszélgetések, míg a ma és a holnap kutatóinak megfelelő kritikával kezelendő források lesznek. Előfordulhat, hogy a szövegekben valaki rosszul, pontatlanul vagy másként emlékszik valamire, netán a szóhasználata nem éppen irodalmi. Ám ezek is információk, a hozzáértők számára plusz tartalmakat jelenthetnek. Márpedig, ha így lesz, akkor a Hangok és ütemek negyedik kötete sem készült hiába. Ez a könyv a jelen szemüvegén keresztül mutatja meg a múltat a jövő magyar könnyűzenével foglakozó kutatói számára, akik reméljük, hogy a Hangfoglaló Programnak és az örökséggel foglalkozó alprogramjának is köszönhetően, az idő múlásával egyre többen lesznek.

Bajnai Zsolt


  • A kötet szerzői: Dragojlovics Péter, Jávorszky Béla Szilárd, Papp Máté, Rozsonits Tamás
  • Szerkesztette: Vass Norbert
  • A megjelenés éve: 2020
Megosztás: