Megjelent köteteink

"Boldog szép napok?" - a magyarországi könnyűzene helyzete az átalakulás évében

Leírás

Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának 2019-ben tartott, A falak leomlanak című tanácskozása a rendszerváltozás és a könnyűzene összefüggéseire fókuszált. A 2020. november 17-én – a vírushelyzetre való tekintettel zárt kapuk mögött – megrendezett, online élőben követhető „Boldog, szép napok?” – a magyarországi könnyűzene helyzete az átalakulás éveiben című konferencia alkalmával pedig az átmenet éveit vette górcső alá.

Azt a rövid, ám annál fontosabb időszakot, mely során lebomlottak a diktatúra alakzatai. Halász Péter a laza optimizmus éveiként emlékezett a kilencvenes évek első felére, aztán hozzátette, hogy a felszabadultság nem tartott soká, hiszen kisvártatva barátok ugrottak egymás torkának váratlanul. A Bye, Bye Szásával és a Viszlát, Ivánnal elbúcsúztattuk a megszálló orosz sereget, aztán mintha magunkra maradtunk volna a szabadsággal egy kicsit. Különös évek voltak ezek.

A kötetben szereplő szövegek azt a folyamatot segítenek jobban megérteni, mely során a monopol-struktúra repedései közé határtalan vállalkozó kedv költözött. Szemügyre vesszük a sajtóviszonyok átrendeződését, megvizsgáljuk, mi lett a hazai koncertéletet évtizedeken át szervező Országos Rendezőiroda örökségével, és nyomon követjük, ahogy az Fekete Lyukból kirajzott underground a fővárosi romkocsmák falai közé költözött. A pécsi, soproni és Komárom-Esztergom megyei, valamint a szegedi, egri és debreceni körképekből pedig a lokális zenei színterek megküzdési stratégiáiba kaphatunk bepillantást, egyszersmind áttekinthetjük a vidék könnyűzenei életének friss áramlatait és törekvéseit is.

A korszak alakítóinak és kutatóinak írásai közelebb hozzák hozzánk a Boldog, szép napokat.

  • A kötet szerzői: Bajnai Zsolt, Csatári Bence, Cserteg István, Jávorszky Béla Szilárd, Koszits Attila, Rozsonits Tamás, Németh Tibor, Váradi Ferenc, Virág Zoltán
  • Szerkesztette: Vass Norbert
  • A megjelenés éve: 2021
Megosztás: