Megjelent köteteink

Azok a régi csibészek - Párbeszéd a Rock and Rollról 2.

Leírás

„Ha az életben boldog akarsz lenni, csinálj zenekart” – énekli Beck Zoli barátom az egyik 30y-dal kezdő sorában. Egyenes gondolat, mint a mártott gyertya, kimondta a dalnok, amire már évtizedekkel korábban is ráéreztek sokan középiskolás és egyetemista korunkban, de csak keveseknek sikerült olyan zenekart összehozni, ami kiállta az idő próbáját. Ebben az interjúkötetben olyan zenészekkel találkozhatnak, akiknek összejött: feltették az életüket a zenére, és cseppet sem bánták meg. Azt csinálhatják, amit a legjobban szeretnek, sikeres és boldog ember lett belőlük.

Az NKA Hangfoglaló Program Azok a régi csibészek című beszélgetéssorozatának kezdetben Csatári Bence és Poós Zoltán voltak a házigazdái, tőlük vettem át a stafétát. Az általuk készített interjúkból álló kötet után most az általam vezetett talkshow-k anyagából is megjelenik egy válogatás nyomtatott formában.

Az eredeti beszélgetéseket – egy kivétellel – a budapesti Rockmúzeumban vettük fel közönség előtt, olykor az ő kérdéseik, reakcióik is alakították a beszélgetések menetét. Sokat számított a jelenlétük, hiszen pontosan éreztük rezdüléseikből, mennyire „vannak velünk”. Az összes interjúalannyal készítettem már korábban interjút, legtöbbjükkel a Dob+Basszus című tévéműsoromhoz, így egyfajta bizalmi viszony már az induláskor adott volt köztünk.

Ezúttal a Hangfoglaló Program célkitűzéseinek megfelelően elsősorban olyan szakmai kérdésekre koncentráltam, amelyek egyrészt izgalmasak és tanulságosak lehetnek az ifjabb generáció zenészei számára, másrészt a maitól merőben eltérő történelmi kontextust világítják meg. Zenészéletút-interjúkat olvashatnak, olyan életutakat, amelyek jelentős részét erősen befolyásolta a szocialista kultúrpolitika: ki kapott ORI-engedélyt; kinek jelenhetett meg lemeze; ki utazhatott nyugatra; kinek neveztették át a zenekarát felsőbb utasításra; kit csuktak le egy ártatlan performansz miatt; kiről jelentettek; ki turnézhatott a „baráti országokban”; milyen dal nevezését fogadták el a táncdalfesztiválra és mit utasítottak el; hogyan büntettek egy zenekart, ha disszidált az egyik tag és még sorolhatnám. Számos történet átcsúszik a rendszerváltozáson túlra, ezeknél igyekeztem a zeneipart érintő átalakulásokra is figyelni. Néhány kérdés ismétlődik, mint például a „hogyan lett zenész belőled” tematika: számomra érdekes összehasonlítani híres zenészek első lépéseit, mutatnak-e bármi mintázatot a válaszok. Rengeteg összekapcsolódó láncszemet találni utólag a beszélgetésekben: a Karácsony-Novai-Várkonyi trió válaszaiból izgalmasan rajzolódik ki a Generál együttes sztorija három aspektusból, Soltész Rezső és Szigeti Ferenc válaszaiból pedig a Corvina felbomlásának története. A könyv végére szinte azt fogják érezni, hogy ebben a (hős)korszakban, mint valami furcsa poptörténeti mitológiában, minden és mindenki összekapcsolódik, és az út végén mindig Erdős Péter áll.

Lévai Balázs

  • A kötet szerzői: Lévai Balázs
  • Szerkesztette: Csatári Bence, Murzsa Tímea.
  • A megjelenés éve: 2020
Megosztás: