Megjelent köteteink

A falak leomlanak - A rendszerváltás és a könnyűzene

Leírás

Harminc évvel ezelőtt, 1989-ben alapjaiban változott meg szinte minden Magyarországon. Nemcsak megteremtődtek a szabad országgyűlési és önkormányzati választás lehetőségei, megszűnt az állampárt és a Munkásőrség, de megnyíltak a határok az NDK-sok előtt, és átalakult a szórakozáshoz, a kultúrához való hozzáférés is. A maga fizikai valójában és szimbolikusan is eltűnt a vasfüggöny, romjain át beözönlött a „nyugat” Magyarországra, nem hagyva érintetlenül a hazai könnyűzenét sem.

Erre reflektálva az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának 2019. évi szakmai konferenciája a rendszerváltás és a populáris zene kapcsolatát vette górcső alá. Az egész korszakon átívelő folyamatokat az első szekció előadásai mutatták be: szó esett a technikai átalakulásról, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat intézményi módosulásairól, illetve az állambiztonság és a populáris zene kapcsolatáról. A második szekcióban a színterek változásai – a média, a turnémenedzsment és a lemezkiadás – kerültek terítékre. Nem utolsó sorban pedig, a harmadik szekció előadásai által a korabeli zenekarok helyzetéről is képet kaphattak a konferenciára látogatók, legyen szó a generációs előadókról vagy a lokális szcénákról. A szakmai rendezvény célja az volt, hogy tovább inspirálja a magyar könnyűzene történetének kutatását, az eredmények bemutatását és a párbeszédet a szakemberek, érdeklődők között.

Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram legújabb kötete, A falak leomlanak – a rendszerváltás és a könnyűzene című konferencián elhangzott előadások leírt, szerkesztett változatait közli.

  • A kötet szerzői: Bajnai Zsolt, Csatári Bence, Jávorszky Béla Szilárd, Koszits Attila, Kovács László, Papp Máté, Prieger Szabolcs, Réz György, Rozsonits Tamás, Szőnyei Tamás
  • Szerkesztette: Murzsa Tímea
  • A megjelenés éve: 2020
Megosztás: